Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 69.00€ & έως 3kg

Αναζήτηση

BLOG

Ποια μουράβια να επιλέξω για το σκάφος μου

Ποια μουράβια να επιλέξω για το σκάφος μου

Ποια μουράβια να επιλέξω για το σκάφος μου

Για να κατανοήσουμε την λειτουργία αλλά και τη σπουδαιότητα της μουράβιας για το σκάφος μας, θα πρέπει να δούμε τι είναι αυτό το "χορταράκι" με τα μικρά όστρακα που «κολλάει» πάνω στο σκάφος μας.
Το θαλασσινό νερό, περιέχει εκατομμύρια οργανισμούς, κάποιοι από τους οποίους δημιουργώντας αποικίες προσκολλούν σε σταθερές υποβρύχιες επιφάνειες όπως είναι τα βράχια αλλά δυστυχώς και τα ύφαλα των σκαφών.
Επιγραμματικά οι τύποι των οργανισμών αυτών είναι:

  • Γλίτσα
  • Μαλλί ή Μαλλούπα
  • Στρειδώνα
  • Φιδές
  • Μύδια ή στρείδια

Το ένα είδος προσκαλεί το άλλο, με αποτέλεσμα, όσο περισσότερο αφήνουμε το σκάφος μας χωρίς να το «καθαρίσουμε» τόσο περισσότερο συσσωρεύονται και δυσκολεύουν την μετέπειτα απομάκρυνσή τους. Με μία λέξη όλα τα παραπάνω στη γλώσσα των θαλασσινών λέγονται στρειδώνα. Το πόσο «επιθετική» είναι η στρειδώνα, εξαρτάται από την ποιότητα και τη θερμοκρασία του νερού που παραμένει δεμένο το σκάφος μας.

Τα υφαλοχρώματα ή μουράβιες λειτουργούν με την παροχή ελεγχόμενης και σταθερής απελευθέρωσης βιοκτόνου, από την επιφάνεια τους σε ένα μικροσκοπικό στρώμα νερού δίπλα στο κύτος του σκάφους. Αυτό το στρώμα βιοκτόνου είναι που εμποδίζει την συγκέντρωση της στρειδώνας αλλά και ρύπανσης. Με βάση τον παραπάνω τρόπο λειτουργίας των υφαλοχρωμάτων, όσο πιο πολλά χέρια μουραβιάσετε το σκάφος σας, τόσο περισσότερο θα το διατηρήσετε καθαρό, αφού θα μπορεί να απελευθερώνει βιοκτόνο για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.
Όσο περνούν τα χρόνια και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα υφαλοχρώματα βελτιώνονται διαρκώς για να απελευθερώνουν τη σωστή ποσότητα βιοκτόνου, να διατηρούν την επιφάνεια καθαρή καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν αλλά χωρίς να ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Γιατί να μουραβιάσω το σκάφος

Η μουράβια είναι η πιο βασική και σημαντική εργασία συντήρησης που γίνεται σε ένα σκάφος, καθώς αποτρέποντας τη συγκέντρωση της στρειδώνας:

  • Διατηρεί το υδροδυναμικό σχήμα της γάστρας, άρα και την υψηλότερη ταχύτητα πλεύσης
  • Εξοικονομεί καύσιμα
  • Αποτρέπει μπελάδες όσμωσης και διάβρωσης, αφού η συγκέντρωση στρειδώνας, δημιουργεί υγρασία, που εισχωρεί στις επιστρώσεις του κύτους.

Σε περίπτωση που το σκάφος σας είναι τόσο μικρό και ελαφρύ που μπορείτε να το ανασύρετε με τρέιλερ εκτός νερού μετά τη βόλτα σας, δε συνίσταται η χρήση μουράβιας. Καθώς ένα πλύσιμο με πιεστικό, είναι αρκετό για να μην προλάβει να μαζέψει στρειδώνα. Επίσης, το μουράβιασμα σε ένα γυμνό κύτος, βαραίνει το σκάφος και του κόβει ελάχιστα την τελική του ταχύτητα (3-5%).

 Ποια μουράβια να βάλω;

Η επιλογή της σωστής μουράβιας για το σκάφος σας εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:

  • Τον τύπο του σκάφους (ταχύπλοο ή ιστιοφόρο)
  • Το υλικό (Ξύλο, Πολυεστέρας, Αλουμίνιο κτλ.)
  • Το πόσο μολυσμένα είναι τα νερά που έχω δεμένο το σκάφος
  • Κάθε πόσα χρόνια (σαιζόν) μουραβιάζω το σκάφος

 Ποια μουράβια είναι η καλύτερη;

Μακάρι να υπήρχε αυτή η απάντηση, που θα έλυνε όλα μας τα προβλήματα στην τελική επιλογή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε εταιρεία παραγωγής υφαλοχρωμάτων βγάζουν διαφορετικές σειρές μουράβιας, προσπαθώντας να καλύψουν κάθε ξεχωριστή ανάγκη.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό για να συγκρίνετε δύο μουράβιες διαφορετικών εταιρειών, είναι το πάχος του υλικού που αφήνει πάνω στο σκάφος. Αυτός η τιμή μετριέται σε μικρόμετρα (μm).Όσο περισσότερα μικρόμετρα μένουν στο κύτος, τόσο περισσότερη διάρκεια θα έχει η μουράβια και συνεπώς θα κρατήσει το σκάφος μας καθαρό, γρήγορο και οικονομικό σε κατανάλωση.

Διαδικασία Μουραβιάσματος

Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε ένα καθαρό πέρασμα από την αρχή - συνιστάται σε περίπτωση που δε γνωρίζεται με τι μουράβια ήταν περασμένο, όταν η μουράβια είναι σε πολύ κακή κατάσταση ή σε περίπτωση όσμωσης:

  1. Με το που βγάλετε το σκάφος από το νερό και όσο είναι νωπό, πλένετε με πιεστικό τη στρειδώνα
  2. Τρίβετε με γυαλόχαρτο έως ότου φτάσετε στο Gel Coat του κύτους.
  3. Καθαρίζετε το γυμνό από μουράβια σκάφος με διαλυτικό
  4. Εφαρμόζετε 2-3 χέρια εποξικό αστάρι το οποίο συνίσταται και για πρόληψη της όσμωσης 
  5. Εφαρμόζετε 1 χέρι αστάρι υφαλοχρώματος
  6. Εφαρμόζετε τη μουράβια με ρολό μοχέρ, για να αφήνετε πλούσια το υλικό και πινέλο όπου δε χωράει το ρολό. Συνιστάται το πέρασμα επιπλέον στρώσης στην πλώρη και την πρύμνη

Σε περίπτωση που θέλετε απλά να ανανεώσετε τη μουράβια:

  1. Με το που βγάλετε το σκάφος από το νερό και όσο είναι νωπό, πλένετε με πιεστικό τη στρειδώνα
  2. Τρίβετε με γυαλόχαρτο νερού το κύτος για να αγριέψει
  3. Πλένετε με το πιεστικό για να καθαρίσει από σκόνες ή περνάτε διαλυτικό το κύτος
  4. Εφαρμόζετε τη συμβατή μουράβια (συμβουλευτείτε το παρακάτω διάγραμμα) με ρολό μοχαίρ και πινέλο όπου δε χωράει το ρολό. Συνιστάται το πέρασμα επιπλέον στρώσης στην πλώρη και την πρύμνη

 

Πίνακας Συμβατότητας Μουράβιας SEAJET

 

ΠΡΑΣΙΝΟ:   Εφαρμόστε μουράβια μετά την αφαίρεση της στρειδώνας με πιεστικό, αφαιρέστε τα χαλασμένα τμήματα της μουράβιας και καλύψτε τα σημεία με το συμβατό αστάρι.
ΜΠΛΕ:        Όπως παραπάνω, αλλά απαιτείται απαλή υγρή λείανση του υπάρχοντος υφαλοχρώματος και στη συνέχεια πλύνετε ξανά πριν περάσετε τη νέα μουράβια.
ΚΟΚΚΙΝΟ:  Όπως παραπάνω, αλλά εφαρμόστε ένα προστατευτικό στρώμα του Seajet 015 Underwater Primer πριν εφαρμόσετε τη νέα μουράβια.
ΚΙΤΡΙΝΟ:    Αφαιρέστε το υπάρχον υφαλόχρωμα εντελώς και εφαρμόστε το συνιστώμενο αστάρι πριν από την εφαρμογή αντιρρυπαντικού.

Προσοχή:
Η μουράβια περιέχει βιοκτόνα και χαλκό ο οποίος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν πρέπει να τον εισπνέετε. Φοράτε πάντα γάντια και μάσκα, κατά την τριβή ή εφαρμογή μουράβιας.

 

9
Καταστήματα σε Ελλάδα & Κύπρο
Exclusivity Αποκλειστικος Αντιπρόσωπος στα μεγαλύτερα ΒRANDS
Δωρεάν Μεταφορικά Για παραγγελίες άνω των 69€ και έως 3kg
Ευέλικτη Παράδοση Παράδοση απευθείας στην Μαρίνα!
Ασφαλείς Πληρωμές με 5 διαθέσιμους τρόπους