Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 69.00€ & έως 3kg

Αναζήτηση

BLOG

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα ανόδια στο σκάφος!

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα ανόδια στο σκάφος!

Προστατέψτε το σκάφος σας από τη διάβρωση με ανόδια

Τι είναι τα ανόδια;

Τα ανόδια είναι μέταλλα ή κράματα που έχουν πιο ανοδικό, δηλαδή λιγότερο ευγενές, δυναμικό από τον χάλυβα και χρησιμοποιούνται κατά της διάβρωσης. Το λιγότερο ευγενές υλικό των ανοδίων "θυσιάζεται" και διαλύεται, προστατεύοντας έτσι τη γάστρα και τα μέρη του σκάφους που είναι ευαίσθητα στη διάβρωση. Εάν τα ανόδια δεν παρουσιάζουν σημάδια διάλυσης μετά από λίγο καιρό, κάτι μπορεί να μην πηγαίνει σωστά. Εάν τα ανόδια δεν διαβρώνονται, τότε πρέπει να κάνετε έλεγχο καθώς είναι πιθανό κάποια άλλη περιοχή στο σκάφος να έχει διαβρωθεί.

Πού πρέπει να τοποθετούνται τα ανόδια;

Τα ανόδια τοποθετούνται κατά μήκος της γάστρας. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι υψηλότερο στην πρύμνη λόγω της έλικας που βρίσκεται εκεί. Συνιστάται η τοποθέτηση πολλών ανόδων σε αυτή την περιοχή. Ανόδια πρέπει επίσης να τοποθετούνται στο πηδάλιο και στον άξονα της προπέλας.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζονται τα ανόδια;

Συνήθως, τα ανόδια πρέπει να αντικαθίστανται μία φορά ανά σεζόν. Σε δύσκολες συνθήκες νερού, μπορεί να είναι απαραίτητο ένα πιο συχνό πρόγραμμα αντικατάστασης.

Ποιο ανόδιο για ποιο υλικό και ποιο νερό;

Για την προστασία της γάστρας, των κινητήρων και των εξωλέμβιων μηχανών  που κατασκευάζονται από κράματα αλουμινίου, χρησιμοποιούνται συνήθως ανόδια ψευδαργύρου σε αλμυρά και υφάλμυρα νερά. Σε συνθήκες γλυκού νερού χρησιμοποιούνται συνήθως ανόδια μαγνησίου. Για τη γάστρα και άλλα υποβρύχια μέρη που κατασκευάζονται από χάλυβα, ορείχαλκο ή μπρούντζο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανόδια ψευδαργύρου. Ωστόσο, τείνουν να αντικαθίστανται συχνότερα από τα ανόδια αλουμινίου επειδή τα ανόδια ψευδαργύρου περιέχουν πάντα ένα μικρό ποσοστό του τοξικού βαρέως μετάλλου καδμίου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα ανόδια αλουμινίου θεωρούνται πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Επιπλέον, τα ανόδια αλουμινίου είναι πιο αποτελεσματικά, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και συνιστώνται για χρήση σε υφάλμυρα νερά ή όταν πηγαινοέρχονται μεταξύ αλμυρού και γλυκού νερού.

Υπάρχει πιθανότητα τα ανόδια να χάσουν την επίδρασή τους;

Τα ανόδια δεν πρέπει ποτέ να βάφονται ή να λιπαίνονται! Αυτό συμβαίνει επειδή θα χάσουν την ηλεκτρική τους αγωγιμότητα με το νερό και, συνεπώς, δεν θα είναι σε θέση να αποτρέψουν σωστά τη διάβρωση. Εάν ένα σκάφος παραμείνει στη στεριά για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάποια στρώματα οξείδωσης (ειδικά στην περίπτωση των ανοδίων αλουμινίου) μπορεί να τους εμποδίσουν να λειτουργήσουν σωστά, καθώς η διαφορά δυναμικού μπορεί να είναι πολύ χαμηλή.

Για έξτρα προστασία αποκτήστε και ένα γαλβανικό μονωτή. Συνδέστε το σκάφος με το ρεύμα στεριάς ώστε να δημιουργηθεί ένα κύκλωμα γαλβανικής ισορροπίας ανάμεσα στο σκάφος και ότι άλλο έρχεται σε επαφή με το νερό (ντόκος, κτίρια και άλλα σκάφη). Τα ευγενή μέταλλα του σκάφους σας (ποδαρικά, άξονας, εισαγωγές κλπ) επιστρατεύονται για την προστασία λιγότερο ευγενών μετάλλων από τον περίγυρο με αποτέλεσμα την πρόωρη οξείδωση τους. Τα ανόδια μόνο εν μέρει μπορούν να σας προστατεύσουν. Η λύση είναι μια: Η ένταξη στο ηλεκτρικό κύκλωμα του σκάφους ενός γαλβανικού μονωτή, που προστατεύει τα ευγενή μέταλλα από την οξείδωση και επιμηκύνει την ζωή των ανοδίων. 

9
Καταστήματα σε Ελλάδα & Κύπρο
Exclusivity Αποκλειστικος Αντιπρόσωπος στα μεγαλύτερα ΒRANDS
Δωρεάν Μεταφορικά Για παραγγελίες άνω των 69€ και έως 3kg
Ευέλικτη Παράδοση Παράδοση απευθείας στην Μαρίνα!
Ασφαλείς Πληρωμές με 5 διαθέσιμους τρόπους